dijous, 18 de desembre del 2014

Pau Casals, 138è aniversari del seu naixement

Jornada de portes obertes a les cases de Pau Casals i concert a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música (EMMPAC)


Pau Casals va néixer al Vendrell el 29 de desembre de 1876 a la casa del carrer Santa Anna, num 4, avui convertida en museu. La casa conserva l’ambient propi d’un habitatge de final del s. XIX d’una família molt humil.
Ja de ben petit va demostrar les seves aptituds per a la música, i durant la seva llarga carrera com a violoncel·lista i compositor fou admirat i reconegut internacionalment. 
El Mestre va fundar a Barcelona el 1920 l’Orquestra Pau Casals i el 1926 l’Associació Obrera de Concerts per apropar la bona música a totes les classes socials. Arran de la Guerra Civil del 1936-39, es veié obligat a deixar els seus amics, la família i la casa de Sant Salvador, que tant estimava, i es va exiliar a Prada de Conflent, on va iniciar un silenci musical voluntari per denunciar la repressió franquista i demanar el retorn de les llibertats al seu país. Davant de la negativa de tornar als escenaris, els seus amics músics van aconseguir organitzar els Festivals de Prada (1950). El 1957 es traslladà a Puerto Rico.

Una de les seves creacions més significatives fou la música del poema El pessebre, escrit per Joan Alavedra. Per altra banda, la seva interpretació magistral de la peça popular catalana El cant dels ocells va propiciar que aquesta senzilla cançó es convertís en un missatge de pau i fraternitat d’abast mundial. Aquest missatge de pau es veié reforçat per la seva intervenció a les Nacions Unides, on reivindicà la seva condició de català davant dels representants de tots els països. El president nord-americà Kennedy li concedí el 1971 la Medalla de la Llibertat per la seva contribució a la lluita per la pau al món, de la qual s’ha convertit en tot un referent.
Pau Casals va morir a Puerto Rico el 22 d’octubre de 1973, i les seves despulles foren traslladades al Cementiri del Vendrell el 1979.

La seva vinculació amb el Vendrell va ser constant i ferma, malgrat les circumstàncies adverses que va haver de viure. De jove ja tocava l’orgue barroc de l’església parroquial –el seu pare n’era l’organista- i, gràcies a la seva iniciativa, es va aconseguir reparar-lo l’any 1929. Per altra banda, és conegut el seu interès per les manifestacions de la cultura popular, especialment pels castells, dels quals era seguidor, i la seva contribució a la confecció dels vestits del Ball de Diables del Vendrell.
Per tot plegat, la vila del Vendrell estima i admira la figura del mestre Pau Casals i li ret homenatge cada 29 de desembre mostrant als visitants els passatges més importants de la seva vida i la seva obra, aplegats a la seva Casa nadiua del Vendrell i al museu de la Vil•la Casals, la residència d’estiu que va fer construir a la platja de Sant Salvador, on es poden contemplar objectes i records de la seva vida personal i musical, a més de les obres d’art que conté, entre les quals destaquen les escultures de l’acollidor jardí mediterrani que dóna al mar.
Un dels valors que Pau Casals va mantenir al llarg de la seva llarga vida va ser la fidelitat als seus orígens.


Dissabte 27 de desembre

Jornada de portes obertes a la Casa nadiua de Pau Casals
d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h

Jornada de portes obertes a la Vil·la Museu Pau Casals
de 10 h a 14 h i de 16 h a 18.30 h
 
Visita guiada a la Vil·la Museu Pau Casals
A les 12 h i a les 17.30 h

Concert a la Sala de la Música a càrrec de Ferran Savall amb el seu projecte IMPRO. 
A les 19.30 h
Una experiència musical basada en la improvisació que els patrons harmònics de les músiques més antigues ens puguin inspirar.
 
En acabar Vins i Caves Jané Ventura ens oferirà una copa de cava al Restaurant Vil·la Casals


Diumenge 28 de desembre
 
Jornada de portes obertes a la Casa nadiua de Pau Casals
d’11 h a 14 h
 
Jornada de portes obertes a la Vil·la Museu Pau Casals
de 10 h a 14 h

Visita guiada
A les 10.30 h

Activitat familiar El Trencanous
A les 12 h
Un preciós conte de fades ambientat a la nit de Nadal on la música de Tchaikovsky ens transporta a un món màgic.
 
Totes les activitats són gratuïtes. Cal fer reserva prèvia al 977 68 42 76 (Ext.1) o al c/e museu@paucasals.org


Dilluns 29 de desembre,
 
El Petit Príncep, segons el conte d’Antoine de Saint-Exupéry 
A les 21 h, a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música (EMMPAC)
Versió musical de Carlota Baldrís, per a trompa, violoncel i piano.
Organitzat per l’Associació Musical Pau Casals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada