divendres, 3 d’abril del 2020

#LaCapitalaCasa. L'Escola municipal de música Pau Casals i l'Auditori del Tívoli


UNA MICA D’HISTÒRIA
Vestíbul de l'EMMPAC. Foto: Linus Urpí
Una vegada inaugurat l’Auditori Pau Casals (1981), l’Associació Musical Pau Casals va marcar-se com a objectiu principal la creació d’una escola de música al Vendrell. L’Ajuntament va començar oferint música coral a les escoles i finalment, l’any 1986, la nova escola de música va ser possible gràcies a l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis Provincial de Tarragona, la qual va comprar un immoble de 300 m2 al carrer Isidre Ribas. L’escola va tenir una bona acollida i va arribar a donar cabuda a tres-cents alumnes, fins que la demanda creixent va obligar al centre a fer classes en altres espais, com la Casa Museu Àngel Guimerà, les sales d’assaig de l’església i fins i tot a llogar un pis davant de l’escola.

Després de buscar el millor lloc possible, va arribar el moment del canvi. A principis del 2002 comencen les negociacions amb la família Rovira per la compra del Tívoli, per tal d’ubicar-hi la nova escola de música i auditori. Un lloc molt emblemàtic per tots els vilatans, al centre de la vila i a prop de la casa on va néixer el mestre. Gràcies a la seva bona disponibilitat, al 2003 passa a ser propietat de l’Ajuntament i al 2007, comencen les obres, que s’estenen fins al 2010.

Museu del Tívoli. Foto: Linus Urpí
Dins de l’escola, es conserva la història del Tívoli en forma d’un petit museu dedicat a l’antic cinema. A la nova escola s’hi construeixen també un auditori (Auditori del Tívoli), un altre de més reduïdes dimensions (Auditori Cohí Grau) i una sala polivalent, equipats amb les noves tecnologies que fan els doten d’una gran utilitat per diverses activitats. Totes tres  sales disposen, per exemple, de pantalles de projecció, en homenatge a l’antic cinema que ocupava aquest espai, mentre que tot l’edifici està dedicat a la memòria del mestre Pau Casals, recordant-lo en totes les parets del centre.

L’EMMPAC considera el llegat artístic, social i pedagògic de Pau Casals una pedra fonamental del seu projecte educatiu. Té com a plantejament primordial la pràctica vivencial de la música i s’ha convertit en un important motor cultural de la vila i la comarca. Ofereix diferents línies de formació musical i la garanteix tant a persones que valoren la música com un bé cultural, com a les que busquen un perfil professional, disposant d’un ampli ventall d’especialitats musicals, agrupacions corals i instrumentals, dansa, etc.  

L'Auditori del Tívoli s’ha convertit en un dels equipaments més utilitzats al Vendrell, tant per les seves múltiples prestacions com per la seva cèntrica ubicació, realitzant concerts i activitats de tota mena dirigits a tota la ciutadania. Amb una acústica excel·lent, té una capacitat de 333 persones i disposa d’una sala de control amb les tecnologies més avançades. És un dels espais que participa de la programació del “Temporada”, junt amb l’Auditori Pau Casals i el TÀG.

La plaça del Tívoli també forma part del conjunt i, a més de ser un lloc d’esbarjo compartit amb l’Esplai de la Gent Gran, s’hi realitzen  diverses activitats i concerts, com el cicle ‘Música a la Vila’ a l’estiu, disposant també de la possibilitat de fer projeccions a la façana de l’edifici.

El passatge del Tívoli és l’entrada pel carrer dels Cafès, lloc on s’hi van posar vuit fotografies dels espais més emblemàtics de Pau Casals i del Vendrell, un recull d’imatges que posen en valor la relació entre la música, Pau Casals i el Vendrell.

Mosaic de fotografies del Passadís del Tívoli. Foto: Linus Urpí


Sabíeu que...?
- L’Auditori petit porta el nom d’Agustí Cohí Grau, un músic i compositor vendrellenc que, després de l’homenatge que se li va fer al Vendrell, va crear una beca anual de 1.000€ per aquells alumnes que volen continuar els seus estudis a Conservatori. Actualment, la continua atorgant la seva vídua en un emotiu acte.  
-El piano de cua que hi ha a l’Auditori Cohí Grau era del músic i professor del Vendrell Magí Mercadé, professor amb qui van començar a estudiar molts vendrellencs entre ells, els dos primers directors. Algunes de les seves pertinences són a la biblioteca de l’escola com a homenatge.
-L’orgue que hi ha a l’Auditori Cohí Grau es va comprar a l’Hospital Infantil de Sant Joan de Deu.  Una expedició dels Amics de l’orgue i altres vendrellencs van marxar de bon matí, van desmuntar els 392 tubs, i el van transportar i tornar a muntar fins altes hores de la nit.















Muntatge de l'orgue a l'Auditori Cohí Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada