dijous, 16 d’abril del 2020

#LaCapitalaCasa. La sala d'exposicions Portal del Pardo


La sala d’exposicions Portal del Pardo és una sala de titularitat municipal situada al carrer Major, 20, del Vendrell. Es troba tocant el Portal del Pardo i junt a la Biblioteca Pública Terra Baixa, davant la Fundació Apel·les Fenosa.



Abans d’endinsar-nos a la sala d’exposicions, fem una ullada als diferents espais que junts fan del carrer Major un nucli cultural emblemàtic del Vendrell.


Carrer de les Quatre Fonts i el Portal del Pardo
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Penedès
La Casa del Portal del Pardo, just davant de la sala, sense cap mena de dubte és un dels edificis més significatius del Vendrell.

El passat 2018, la casa del Portal del Pardo va celebrar 500 anys de la primera referència que se'n té publicant un llibre sobre la seva història que repassa tots aquests anys i demostra que es conserva ben bé com va ser dissenyada, totes les restauracions s'han fet amb un gran respecte. La documentació més antiga conservada data de 1518 i es troba al Capbreu del monestir de Sant Cugat del Vallès (1562-1592).

Per a conèixer tota la seva història consulteu el llibre: Arroyo, P., Cabré, V., Carrasco, R., Castejón, N., Guinovart, G., Oliveras, N., Santacana A., Sentís, E. i Stoltz, R. (2018). La Casa del Portal del Pardo. 500 anys (1518-2018). El Vendrell: Ònix Editor.  

Actualment la casa és la seu de la Fundació Apel·les Fenosa, on s’acull una important col·lecció d’escultures originals en terracota i en guix, així com una selecció de bronzes monumentals. El Portal del Pardo és un símbol del Vendrell apreciat i conegut per tothom. Per explicar-lo hem escollit un fragment del Programa de la Festa Major del Vendrell de 1904, en concret a la pàgina 19, que diu així: “Per entrar á la vila hi havía cinch portals ... altre que era conegut y anomenat anitguament per Portal del Pou, que encara avuy se conserva y es el que ’s coneix ab lo nom de Portal del Pardo, que forma part d’ un característich y bonich edifici-estil del renaixement, ab artístichs esgrafiats en sas parets representant alegorías agrícolas, y que treya fora lo camí real de Tarragona, per sota del qual passava, avans de ferse la actual carretera; ...”.

Ball de diables davant la Biblioteca Popular (1933)
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Penedès
La Biblioteca Pública Terra Baixa és un equipament municipal cultural que es va inaugurar el 18 de juny de 2005 i enguany celebra el seu 15è aniversari. El nou equipament heretava la voluntat de servei que la Biblioteca Popular va oferir al Vendrell des del 17 d’octubre de 1920, quan va ser inaugurada sota la tutela de la Mancomunitat, esdevenint la sisena biblioteca popular a tot Catalunya. Enguany la Biblioteca Popular, obra de l’arquitecte Ramon Puig Gairalt, celebra el seu centenari.

Espai d'exposicions abans de
l'última restauració de 2003/05
Pel que fa a la sala municipal Portal del Pardo obre l'any 1984 com un espai expositiu i on també s'hi ofereixen altres activitats com presentacions de llibres, conferències i debats culturals. Sempre atenent la premissa de divulgació cultural i de trobada social. Sembla, però, que l’activitat artística s’inicia el 1966, caldria documentar aquest període. 

Com és natural, l'espai ha viscut diferents restauracions, l'última i més important va ser entre el 2003 i 2005, resultant l’espai tal com el coneixem avui. La sala torna a obrir, coincidint amb la inauguració de la Biblioteca Terra Baixa, el 18 de juny de 2005, i des de llavors gaudeix de programació estable de manera ininterrompuda. L'objectiu prioritari és promoure les arts visuals i posar a l'abast de les persones totes les tendències i les sensacions que les diferents disciplines puguin aportar a la seva formació integral. 

Espai actual. Foto: Anton Barnadas
La programació vol donar resposta a la necessitat d'espai expositiu per a les persones creadores no vinculades a circuïts d'arts visuals o que no troben l'espai en canals oficials o comercials d'art. Alhora la sala afavoreix la projecció dels artistes amb una programació àmplia i variada d'exposicions al llarg de l'any. També esdevenint un espai de promoció i difusió del treball artístic local i comarcal, amb l'objectiu de participar en la definició del Vendrell com a capital cultural. 

Espai actual. Foto: Anton Barnadas
Per tal de promoure, estimular i divulgar les arts visuals, la programació de està vinculada a aquests eixos de treball: 

- La qualitat del treball i les propostes plantejades. La comissió d’art valora i escull entre les sol·licituds d'exposició procedents de totes aquelles persones creadores que ho sol·licitin segons les bases específiques per aquest fet.

- La promoció dels valors locals i el suport a la creació artística i a la formació. L'espai acull les exposicions de les obres dels alumnes de l'Escola Municipal d'Art Apel·les Fenosa, l'Aula de la Ceràmica i l'Aula d'Escultura. Les peces i obres resultat del projecte educatiu d'aquests espais es mostren en format d'exposició a la sala.

- Cohesió comunitària amb l'art com a element de treball. Calendaritzar i consolidar les presentacions i inauguracions de les exposicions al llarg de tot un any, és una manera de crear hàbits culturals i esdevenir un espai de referència en l'àmbit cultural del municipi. Tot plegat es vehicula atenent la premissa de l'espai com a agent cultural de divulgació artística i d'espai de trobada social.

- Relació dels públics amb la creació artística, tant d'alumnes, com dels agents implicats (artistes i visitants), com dels nous públics. Es programen visites comentades amb els artistes o exhibidors amb l'objectiu d'apropar l'art contemporani. També, de manera habitual es treballa amb dues entitats del Vendrell, una és la Fundació Santa Teresa i l'altre és l'Associació Trèvol, entitats del sector social i vinculades a la plataforma Apropa Cultura. Les visites comentades i la relació amb les exposicions de la sala formen part de l'activitat habitual dels grups d'aquestes entitats, per tant l'art com a potencial que afavoreix la cohesió i la participació.

- L’intercanvi amb altres institucions. Els vincles i lligams amb institucions, l'espai acull propostes que es creu en benefici de la sala i el seu públic.

En aquest repàs, no podem deixar de parlar de la sala La Fusteria, l’espai municipal d’exposicions que ofereix una programació de mostres i exposicions nascudes del teixit associatiu i social de la vila. L’activisme cultural al Vendrell és fort i té un gran pes i influència al municipi. Una bona manera de conèixer el teixit cultural és viure la Festa Major del Vendrell, quan El Vendrell treu pit i celebra la seva festa més popular i tradicional, del 25 al 28 de juliol.

I ja arribant al final, us recomanem recórrer les exposicions del 2019. Una vegada més, aprofitem per a donar les gràcies a les 5.084 persones que ens van acompanyar i van gaudir de l’art a la sala Portal del Pardo. També us compartim l’exposició que va obrir l’any 2020. 

Amigues i amics, per sort, el pols de l’art no s’atura! Esperem retrobar-nos ben aviat amb nous projectes artístics!

Cuideu-vos!


Del 7 de desembre al 5 de gener de 2019
"15 anys de ceràmica", de Camil·la Pérez Salvà i els artistes convidats que han exposat a la galeria de la plaça de les Garrofes









De l'11 de gener al 10 de febrer

"Temps", de Salvador Valente






Del 15 de febrer al 17 de març

"Dones artistes oblidades per la història", d'Isabel Jover






Del 22 de febrer al 24 de març

Instal·lació sonora i plàstica “No em va fer Joan Brossa”, de Cabosanroque








Del 22 de març al 21 d'abril

Ceràmica, de Maria Bofill






Del 26 d'abril a l'12 de maig

Obres dels alumnes de l'Escola Municipal d'Art Apel·les Fenosa





Del 17 de maig al 2 de juny

Obres dels alumnes de les Aules Artístiques de ceràmica i escultura




Del 13 de juny al 13 de juliol

40è aniversari del Ball de Diables del Vendrell






Del 19 de juliol al 24 d’agost

“Retrats de guerra”, d'Agustí Centelles
Del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas




Del 30 d‘agost al 28 de setembre

“El camí dels molins”, de Roser Guasch Bea i Camil·la Pérez Salvà





Del 4 d’octubre al 3 de novembre

Seleccionats X Biennal de Ceràmica del Vendrell






Del 8 de novembre al 8 de desembre

"Entre vinyes", de M.Teresa Baltasar






Del 13 de desembre al 12 de gener de 2020

"Al Jardí", de Sara Dochow






Aquest 2020 la sala Portal del Pardo ha acollit l’exposició “Estimada inncència”, de Marina Durany. 

Una mostra pensada per a tots públics i, en concret, per als més petits. S’han programant visites escolars amb l’artista, ja que és una exposició amb una proposta pedagògica fortament vinculada a la cultura i a l’educació.





ANYS ANTERIORS

CALENDARI D'EXPOSICIONS 2018

CALENDARI D'EXPOSICIONS 2017

CALENDARI D'EXPOSICIONS 2016

CALENDARI D'EXPOSICIONS 2015


CALENDARI D'EXPOSICIONS 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada