dimarts, 7 d’abril del 2020

Benet i Jornet i Àngel Guimerà

Ahir vam rebre la notícia que Josep Maria Benet i Jornet ens havia deixat, i sentim com si, per segon cop, tornéssim a perdre el nostre referent, Àngel Guimerà. La seva trajectòria fou, tenint en compte la diferència temporal, bastant semblant, convertint-se en uns dels dramaturgs catalans més importants del seu temps. Tan destacats foren, que a tots dos se’ls va retre un homenatge en vida, a Guimerà el 1909, i a Benet i Jornet el 2015, una situació que no és gens comuna, ja que, com a societat, tendim a valorar les coses quan les hem perdut.
Benet i Jornet va passar bona part de la seva trajectòria lligat amb Guimerà, va posar en escena diverses obres seves, com Maria Rosa o Terra baixa, i sempre es va sentir proper a ell.
El 2008 es va convidar a Benet i Jornet al Vendrell i va acceptar la invitació, per commemorar l'aniversari del naixement de Guimerà i va oferir una conferència sobre el seu teatre. Va voler visitar Cal Guimerà i la Biblioteca pública Terra baixa. En aquella època no era fàcil que acceptés la invitació per anar a fer conferències, tot i així, va dir que mai deixaria de venir al Vendrell a reivindicar la figura de Guimerà. 
El 19 d'abril de 2015,  en motiu de la inauguració de la reforma a la Casa Museu d'Àngel Guimerà, un dels convidats d'honor fou en Benet i Jornet, així que uns dies abans de venir envià un escrit per correu electrònic, que fou llegit per l’alcalde durant l’acte inaugural:

Benvolgut senyor alcalde del Vendrell,

Amb molt de gust assistiré als actes d'homenatge dedicats al nostre grandíssim dramaturg, Àngel Guimerà! Tinc en un altar mental la figura del geni Guimerà. Després d'aquest benvolgut i feliç dia que vostè prepara junt amb totes les persones de l'Ajuntament, no s'aturaran gens i faran grans passos per poder comunicar, sigui a les terres catalanes, sigui on calgui del món, la importància universal de la figura i de l'obra guimeriana. Estic molt content. Potser encara no és possible del tot, però segur que vostès, persones cultes, tenen a les mans una de les joies més impressionants de la cultura europea i batallaran per anar encara més lluny. Bé, Ja voldria ser al Vendrell.

Potser el 19 em permetré una abraçada  de gratitud pel que vostè / vostès estan fent. 

J. M. Benet Jornet

L’admiració de Benet i Jornet per Guimerà el va portar a escriure molt sobre el dramaturg, però us volem recomanar un article que va escriure en motiu del 50è aniversari de la mort de Guimerà a la revista Serra d'Or:

Per últim, també volem fer menció a un article que va publicar el diari El País el 1981, en motiu de l’estrena de la versió que va fer Benet i Jornet de Terra baixa, amb la companyia de l’Enric Majó:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada