dijous, 20 de novembre del 2014

Japan Kocarina Ensemble a l'Auditori Pau Casals

La figura de Pau Casals és molt coneguda i admirada al Japó. Fruit d’aquesta fascinació i de l’interès de grups de japonesos per visitar el Vendrell i l’entorn de Pau Casals, fa anys que va iniciar-se una relació amb diferents institucions japoneses així com amb el Consolat General del Japó a Barcelona. Per això, i de fa anys, la presència de grups i intèrprets del Japó, la majoria d’ells de gran prestigi, han estat presents a l’Auditori Pau Casals del Vendrell.

Un d’aquests grups és Japan Kocarina Ensemble, que dirigeix Kurotaro Kurosaka que faran un concert, el diumenge, 23 de novembre, a les 12 del migdia, a l’Auditori Pau Casals

La kocarina és un instrument que té el seu origen en l’ocarina, un antic instrument present a diferents països d’Amèrica i Europa. La kocarina té un so suau provinent de la fusta, i alhora se li vol donar el símbol de defensa del medi ambient i pel foment de la Pau.

El Sr. Kurotaro Kurosaka, director i impulsor de la Kocarina va nèixer a Nagano, Japó, l’any 1949. Es gradua a la Universitat i escriu cançons, començant la seva carrera musical com cantant folk. D’aquesta manera viatja arreu del Japó interpretant cançons de temes del medi ambient, i sobre la vida de cada dia.


L’any 1995 un amic li regala un instrument, provinent d’Hongria, una ocarina. Ell fa conèixer al Japó i la transforma en una Kocarina. Treballant amb fusters japonesos li afegeix millores fent que tingui una gran precisió.
A les Olimpiades d’Hivern de Nagano, l’any 1998, es va fer un recital de kocarines a l’estadi Olimpic, això permet que aquest instrument sigui conegut arreu del Japó. Les kocarines que es van fer servir provenient dels arbres que es van haver de tallar per construir les instal.lacions olímpiques.

I és també a l’any 2000, que els membres de l’Orquestra de Kocarina de Nagano, fan un concert a Salt Lake City, estat de Utah dels EE.UU. d’Amèrica, futura seu d’uns Jocs Olimpics d’Hivern.

Els anys 2006 i 2007 fan recitals al festival cultural oficial de les Olimpiades de Pekín.
El febrer del 2008 són convidats a fer un concert a la Casa de Concerts de Viena, i el 2010 a la seu de l’Associació Vienesa d’Amics de la Música.

És al gener del 2011, i amb la presència de l’emperadriu Michiko del Japó, fan un concert a Tokio, celebrant els quinze anys de la creació de la kocarina, amb gran èxit. Per aquest concert es van utilitzar kocarines fetes a partir d’arbres que van sobreviure a la bomba atòmica d’Hiroshima. 

Japan Kocarina Ensemble va actuar per primera vegada al Vendrell, el gener del 2012, a l’Auditori Pau Casals.

Japan Kocarina Ensemble presenta un programa de catorze peces, entre les quals hi ha cançons populars japoneses, xineses i escoceses, peces de música clàssica i també El cant dels ocells.
El concert permetrà acostar-se una mica més a la manera de ser dels japonesos i entendre vivències d'un país de l'Orient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada