Dins dels actes de la 19a Setmana de la Ciència, el Museu Arqueològic del Vendrell ha programat l’exposició “Neandertals a Catalunya”, que s’inaugurarà el proper 28 de novembre, a les 18 h, al Museu Deu. La mostra té com a objectiu divulgar quins són els jaciments de l’època dels neandertals a Catalunya i com era l’entorn d’aquesta espècie que va viure fins fa 37.000 anys i que va conviure amb els humans moderns. El dia de la inauguració de la mostra, els seus comissaris oferiran una visita guiada i probablement es podrà veure alguna peça del fons del Museu Arqueològic del Vendrell de l’època paleolítica.
L’exposició “Neandertals a Catalunya” té apartats sobre la seva dieta, basada en el consum de carn complementat amb peix, marisc i recursos vegetals; sobre les seves creences o sobre el medi ambient en què vivien. Així mateix, s’explica que a Catalunya tan sols hi ha dos jaciments on s’hagin trobat restes humanes de neandertals: una antiga pedrera al Pla de la Formiga, a prop de Banyoles (Pla de l’Estany), i la cova del Gegant, al terme municipal de Sitges. A més, la cova del Mollet (Serinyà, Pla de l’Estany) ha proporcionat una resta que no s’ha pogut determinar si correspon a un neandertal o bé a un preneandertal. No hi ha consens científic sobre molts aspectes de l’origen i l’evolució d’aquesta espècie ni sobre com va desaparèixer, tot i que actualment es pensa que va quedar assimilada pels humans moderns (Homo sapiens).
Aquesta exposició ha estat elaborada i gestionada pel SERP (Grup de Recerca del Quaternari) i el DIDPATRI (Grup de Recerca del Departament de Didàctica del Patrimoni) de la Universitat de Barcelona.
L’exposició es podrà visitar al Museu Deu del Vendrell fins al 26 de gener de 2015. El Patronat Municipal de Serveis Culturals oferirà visites per a escolars, tallers, conferències i visites per al públic en general al voltant del muntatge.
Per a més informació: arqueologia@elvendrell.net
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada