Els pròxims dies 9, 10 i 11 d’octubre se celebren arreu de Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). L’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen diverses activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com europeu. Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, que han programat en aquesta nova edició 432 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc), distribuïdes en 179 municipis. Totes les activitats es duen a terme amb les pertinents mesures sanitàries. En el cas que les JEP no es puguin celebrar amb normalitat per causa de restriccions de mobilitat o altres possibles mesures de prevenció sanitària, l’organització ho comunicarà a través del web de les Jornades i dels canals habituals de patrimoni.gencat.
Un any més, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any sigui mereixedora d’aquesta capitalitat i així valoritzar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Seguint la col·laboració iniciada l’any anterior amb Cervera, amb la producció de l’audioguia “Cervera, a peu de museu”, les JEP d’enguany tindran un especial protagonisme al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, amb la posada en marxa del projecte, “Finestres al Vendrell”, desenvolupat en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. és per aquest motiu que les JEP 2020 s'han presentat aquest matí en roda de premsa a l'Ajuntament del Vendrell amb l'assistència de l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural; Josep Manel Rueda, director Agència Catalana de Patrimoni; Xavier Tudela, president de la Fundació Capital de la Cultura Catalana iSilvia Vquero, regidora de Cultura.
"Finestres al Vendrell" és un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que té com a objectiu introduir el visitant en la història i cultura del Vendrell, Sant Salvador, Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders, i promocionar les diferents rutes guiades ja existents de Turisme del Vendrell i dels museus de la població.
La presentació del projecte “Finestres al Vendrell” ha coincidit amb la posada en funcionament d’una pàgina web dels museus del Vendrell: www.museus.elvendrell.net
La novetat de les JEP 2020 està vinculada al tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades: patrimoni i educació, entesa aquesta en un sentit global, sigui el públic al qual es dirigeix i amb independència dels recursos didàctics utilitzats. Seguint aquest lema l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha posat a disposició de totes les entitats participants en les Jornades que en vulguin fer ús (ajuntaments, associacions, museus, monuments i altres equipaments patrimonials) una nova activitat didàctica i participativa de creació de models 3D a partir de la fotogrametria i l’ús de telèfons mòbils: “Desperta el patrimoni”. L’objectiu és donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre totes i tots, a conservar-lo millor. L’activitat es materialitza en una guia didàctica de l’activitat i en unes sessions formatives en línia que s’han ofert a totes les entitats participants. En total, s’han programat arreu del territori 26 activitats de “Desperta el Patrimoni” (es poden consultar al dossier adjunt o al web de les JEP).
Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural organitza visites guiades i adaptades a persones amb discapacitat auditiva i visual: visites amb intèrpret en llengua de signes en català i visites amb audiodescripció en directe. Tindran lloc al Palau Moja de Barcelona i diversos monuments de la Generalitat com els castells de Cardona i Miravet, el Castell-Monestir d’Escornalbou, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i la Canònica de Vilabertran.
Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya també compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, de l’Institut Ramon Muntaner i de Catalonia Sacra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada