L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i la Biblioteca Pública Terra Baixa digitalitzen els documents que fan referència a la Biblioteca Popular del Vendrell per celebrar-ne el centenari.
Enguany, la Biblioteca Popular del Vendrell compleix 100 anys. Va ser inaugurada el 17 d’octubre del 1920 a la Rambla de la vila. L’any 2005 es va traslladar a l’actual Biblioteca Pública Terra Baixa, situada al carrer Major, després que el creixement demogràfic i l’evolució social de la vila fessin necessari ampliar i actualitzar els espais bibliotecaris.
En el marc dels actes de commemoració del seu centenari, entre altres accions, la Biblioteca Pública Terra Baixa afegirà una col·lecció nova de documents relacionats amb la Biblioteca Popular a la Biblioteca Digital Vendrellenca (www.bibliotecadigitalvendrellenca.cat). Es tracta d’un conjunt de 140 documents, entre els quals destaca el parlament que va fer Puig i Cadafalch amb motiu de la inauguració de l’edifici. També s’hi inclouen fotografies de l’acte i altres esdeveniments realitzats a la Biblioteca, i un important nombre de fullets informatius sobre els actes que s’organitzaven cada any per celebrar el Dia del Llibre (especialment dels anys trenta i quaranta), una invitació a la xerrada impartida el 1934 per Joan Alavedra, documentació relacionada amb el 50è i el 75è aniversaris de la Biblioteca, o una oda de Josep Maria Inglés, escrita el 1995, titulada “La (meva) nostra Biblioteca (oda íntima, molt personal)”, entre molts altres documents.
Amb aquest nou grup, ja són set les col·leccions que la Biblioteca Digital Vendrellenca posa a disposició dels usuaris que vulguin consultar diferents materials antics digitalitzats; en aquest cas, una documentació que la Biblioteca ha anat recollint durant els seus 100 anys de trajectòria.
D’altra banda, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès té dipositada la documentació tècnica i administrativa que acredita l’abast de la tasca social i cultural que diàriament va dur a terme la Biblioteca Popular del Vendrell.
L’Arxiu ha classificat i ha elaborat l’inventari que abraça de 1920 a 2005. Entre la documentació cal destacar reglaments, inventaris, comptes, correspondència, estadístiques, memòries, registres de lectors i carnets de soci.
Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest patrimoni documental, s’han fet dues actuacions. En primer lloc, l’inventari és consultable al portal Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, en segon lloc, s’han digitalitzat les memòries d’activitat de la Biblioteca de 1920 a 1994, que corresponen a 783 imatges que ara ja es poden visualitzar a l’adreça http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/. Aquestes memòries anuals permeten conèixer la feina duta a terme i una bona quantitat de detalls del seu dia a dia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada