dimecres, 19 de maig del 2021

La relació entre Pau Casals i Amèrica, eix central del Festival Internacional de Música Pau Casals 2021


La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals pren com a eix temàtic “Pau Casals i Amèrica”i celebra diverses dates emblemàtiques que marquen aquesta relació. El Festival tindrà lloc del 10 al 22 de juliola El Vendrell, en un retorna la normalitat cultural després d’haver hagut de cancel·lar l’edició del 2020a causa de la pandèmia. Amb energies renovades, l’organització del Festival vol commemorar,amb una programació amb artistes internacionals i nacionals, algunes de les fites dins la carrera artística de Pau Casals vinculades a Amèrica.

L’Ajuntament del Vendrell i l’Auditori Pau Casals organitzen un any més el Festival, que compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’Associació de l’Orgue del Vendrell. Han programat un total de set concerts que compten amb artistes nacionals i internacionals, a més de dues projeccions sobre el Mestre Pau Casals acompanyades d’actuacions en directe.

El director artístic, Bernard Meillat, destaca alguns dels concerts del Festival, com el pianista Javier Perianes, que oferirà el concert inaugural del 10 de juliol amb un programa que homenatja a Enric Granados i la seva amistat amb Casals. La mort de Granados va ser un cop molt dur per Casals, un sentiment que es reflecteix en les obres escollides per Perianes, Premi Nacional de Música 2012 i Artista de l'Any 2019 dels ICMA. També destaca les actuacions de la soprano Sara Blanch, que reprodueix el primer concert de la gira de Pau Casals per Estats Units, ara fa 120 anys,amb la soprano Emma Nevada,i dos joves violoncel·listes d’origen americà: el colombià Santiago Cañón Valencia i el nord-americà Johannes Gray, guanyador ex aequo del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018,que faran referència al Mestre en la seva vessant de violoncel·lista com també en la director d’orquestra. Cal destacar també l’actuació de l’organista belga Bernard Foccroulle, qui comparteix amb Casals els ideals de democràcia, pau i justícia, a més de la passió per Bach. El programa que ha escollit per a aquesta ocasió repassa les seves fonts d’inspiració italianes, franceses i nord-alemanyes per acabar amb una selecció de peces de Bach que hagués encantat a Casals.

Les altres dues fites històriques que es commemoren al Festival són, per una banda, el concert que Casals va oferir a la Casa Blanca davant del president J.F. Kennedy. El trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimotoi el violoncel·lista Claudio Bohórquez, que interpretaran el programa de fa 60 anys, on hi ha peces de Schumann, Couperin i l’harmonització més reconeguda del Mestre, El cant dels ocells. Per altra banda, també se celebren 50 anys del famós concert a les Nacions Unides, on va oferir un dels seus discursos més recordats i on se li va atorgar la Medalla de la Pau.

El 21 de juliol a l’Auditori del Tívoli tindrà lloc una de les dues projeccions especials del Festival. Acompanyant fragments dels concerts i els discursos de Pau Casals a les Nacions Unides, tindrem l’oportunitat d’escoltar els Joves Músics del projecte Marlboro, que interpretaran l’Himne per a les Nacions Unides de Casals i altres peces de Bach i Mozart. Seguint la tradició de Marlboro, el Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell ha reunit dotze joves músics amb molt de talent: la meitat procedents d’Espanya i l’altra meitat d'altres països europeus. Amb músics experts, han treballat durant una setmana per preparar dos grans programes pel concert “Música a Marlboro” amb un programa variat de música de cambra. Per últim, cal destacar una projecció especial per commemorar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, que impulsa la Fundació Pau Casals en el període 2020-2021, on es podran veure imatges de Pau Casals dirigint, amb un concert amb peces de Beethoven, Brahms i Haydn. Enguany és la 4a edició en que el Festival incorpora aquestes projeccions, les quals tenen l’objectiu de difondre el llegat musical i humanístic de Casals. Tot gràcies a la Fundació Casals, que s’ha dedicat a recuperar i donar a conèixer aquests audiovisuals.

Venda d’entrades
Les entrades pel Festival es podran adquirir els dies 20, 21, 24 i 25 de maig i els divendres no festius de 10 a 13h a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, els dies que hi hagi concert del Festival de 10 h a 13 h i un hora abans de la representació a l’Auditori Pau Casals o bé per internet a la pàgina web d’aquest últim: https://temporada.koobin.cat/, a partir del 20 de maig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada