dimecres, 6 de maig de 2015

El Cicle + Músiques comença dissabte amb l’Orquestra Camerata XXI i el seu particular homenatge a les víctimes del feixisme

05-04 Camerata XXIwAquest proper dissabte 9 de maig, a les 22 h, s’inicia el Cicle + Músiques a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, amb un homenatge de l’Orquestra Camerata XXI a les víctimes del feixisme a la Segona Guerra Mundial, de la qual aquest mes de maig es commemora el 70è aniversari de la seva fi.

La música és un “llenguatge universal”, que deia Pau Casals. I com un llenguatge més, també parla de la pau i de la guerra. D’aquí l’elecció, en el programa del concert, de l’obra del compositor rus Dimitri Xostakóvitx, Chamber Symphony. L’obra es una de les més poderoses i completes declaracions mai expressades en música. És escrita a Dresden l'octubre de 1960, en tan sols tres dies, i porta la dedicatòria: "En memòria de les víctimes del feixisme i la guerra". La composició és un testimoni de la increïble habilitat de Xostakóvitx, en només uns pocs compassos, per crear un món emocional extrem amb moments d'alleujament i esperança, on domina la força brutal de l’agonia i la dolçor amarga tan ben descrita a través d’un irreverent vals.

L’Orquestra Camerata XXI completa el programa amb una primera part on destaquen els solistes Óscar Diago, oboè, i Josep Maria Ferrando, violí. El primer és el solista de l’obra d’Alessandro Marcello, Concert per a oboè i cordes en re menor. I l’obra de Johann Sebastian Bach Concert per a violí i oboè en do menor BWV.1060 servirà a Josep Maria Ferrando per mostrar la seva qualitat.

L’Orquestra Camerata XXI va ser fundada l’any 2003 amb músics majoritàriament de les terres de Tarragona, però també de la resta del país. Des d’aleshores s’ha guanyat ràpidament el reconeixement i l’estima del públic i crítics, essent considerada una de les orquestres més notables del present i amb més projecció de futur, continuant un treball estimable de divulgació de la música orquestral a les comarques tarragonines, complint una funció pròpia de servei al territori.

El Cicle + Músiques de l’Auditori Pau Casals té un total de sis concerts: el dia 16 de maig hi ha un homenatge a la cantant Victòria dels Àngels, amb la participació de la soprano Mariola Cantarero; el diumenge 7 de juny, actuen la Sant Andreu Jazz Band i el trompetista Jon-Erik Kellso; el dissabte 13 de juny, el Brossa Quartet de Corda, resident a l’Auditori Pau Casals, presentarà el seu programa “Temps al temps”, i el diumenge 10 de maig, amb el programa “Les dives barroques”, i el divendres 5 de juny, amb l’actuació de l’organista Josep M. Mas Bonet, s’afegiran els concerts d’orgue, organitzats pels Amics de l’Orgue del Vendrell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada