dimarts, 25 d’agost del 2020

Oradour, una ferida encara viva

 


El passat dissabte 22 d’agost, el Centre de la Memòria d’ Oradour-sur-Glane va rebre un acte vandàlic que ha indignat França.

Algú va tatxar el nom de MÀRTIRS i va escriure MENTIDERS al rètol d’entrada a l’espai que recorda les víctimes de la massacre nazi a Oradour, el 10 de juny de 1944, que va provocar la mort de 642 civils. El Vendrell recorda aquests fets a la mostra que encara es pot visitar a la Fundació Apel·les Fenosa fins al final del mes de setembre, i que detalla els 19 republicans espanyols morts aquell dia.

La Resistència francesa va encomanar precisament a Apel·les Fenosa un monument a la memòria dels fets, que no es va instal·lar fins 55 anys després. La història d’Oradour es tan extrema que encara provoca els contemporanis.

En relació amb l’exposició, la Fundació Apel·les Fenosa ha contactat amb els centres de memòria, historiadors i periodistes, per difondre la identitat de cadascuna de les víctimes republicanes. Aquesta divulgació ha obtingut un gran ressò  a l’Aragó, a Múrcia i a Catalunya, amb articles i recerques vinculades a les localitats de Saragossa, Alcañiz, El Esparragal, Sabadell, i Vilalba dels Arcs, d’on eren aquestes famílies assassinades.

D’altra banda, a més del llibre dedicat a la mostra escrit per Bertrand Tillier, professor de la Sorbonne, ha aparegut el llibre Recuerda de l’historiador David Ferrer Revull, que escriu una a una la història personal de les 19 víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada