dijous, 30 de juny del 2016

El Festival Internacional de Música Pau Casals arriba a la 36a edició mantenint la qualitat musical i l'excel·lència en la interpretació

El 36è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC), que se celebrarà a l'Auditori Pau Casals de Sant Salvador entre el 16 de juliol i el 27 d'agost, presenta un total de quinze concerts de gran qualitat destinats a homenatjar la figura de Pau Casals així com la seva manera d'entendre i estimar la música.

Enguany, hi tindrà lloc un homenatge a Enric Granados. Amic incondicional de Pau Casals, aquest gran pianista i compositor lleidatà també va tenir una vida caracteritzada per l'amor al seu país i per la passió per la música. Aquest homenatge és concretarà amb un concert del Quartet Schumann, el dia 25 d'agost, i amb el concert familiar del 14 d'agost sota el títol L'Enric canta amb els dits.

Però l'instrument protagonista del Festival continuarà sent el violoncel amb el concert inaugural, el 16 de juliol, a càrrec de la violoncel·lista Marie-Elisabeth Hecker, el del 4 d'agost amb Jean-Guihen Queyras i el del 18 d'agost amb Michal Kanka. Una de les particularitats d'aquests concerts és que sempre es demana que s'interpreti una de les Suites de Bach, les quals van ser redescobertes per Pau Casals. Enguany es podrà escoltar la número 1 i la número 5. D'altra banda, al concert inaugural es podrà gaudir d'una Sonata d'aquest compositor al qual el Mestre tenia devoció.

A part del violoncel, Pau Casals també tocava altres instruments, com és el cas del piano. Per aquest motiu, el dia 13 d'agost, la pianista russa Varvara interpretarà obres mestres per a piano. Un altre instrument important per al Mestre va ser l'orgue del Vendrell, perquè el fet de néixer en aquesta vila va ser perquè el seu pare s'hi va traslladar per ser-ne l'organista. D'aquesta manera, un any més, en col·laboració amb els Amics de l'Orgue del Vendrell i l'Associació Musical Pau Casals, el Festival incorpora un concert d'orgue, que tindrà lloc el 12 d'agost, a l'Església parroquial, a càrrec de Juan de la Rubia.

Com ja és habitual, el programa del Festival també comptarà amb la presència d'orquestres com l'orquestra Camerata XXI (23 de juliol i 27 d'agost), l'orquestra Da Camera ( 2 i 6 d'agost) i l'orquestra de cambra Terrassa 48 (11 d'agost). El programa d'aquest 2016 també inclou els concerts d'Evenos Quartet (30 de juliol) i dels solistes de la Filharmònica Txeca (16 d'agost).

L'aposta per la cobla, una formació musical típica del nostre país, continua present en el Festival i el 20 d'agost la Cobla Maricel presentarà el programa Arran de terra: música i vi.

I el Festival mantindrà també, un any més, la col·laboració amb la Fundació Pau Casals, com a organitzadors del Festival Jove - "Música als Jardins", amb concerts el 23 i 30 de juliol i 6, 3, 20 i 27 d'agost, a les 19:30 h, als jardins del Museu Pau Casals i l'entrada és gratuïta.

Una de les novetats d'aquesta edició del Festival és el canvi d'horari dels concerts que, en comptes de a les 22 h, es faran a les 20:30 h, amb l'objectiu d'adaptar-los a una hora més adient per a un públic familiar i perquè el públic assistent pugui conciliar la seva assistència amb altres activitats que es puguin organitzar al municipi i poder gaudir, també, de la gastronomia dels establiments de restauració de la zona un cop finalitzat el concert.

Ahir al migdia, a la sala polivalent del Museu Pau Casals, va tenir lloc la signatura dels convenis de col·laboració amb els patrocinadors del certamen que, una vegada més, són un suport molt important per al Festival. Durant l'acte, tant l'alcalde, Martí Carnicer, com la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, van agrair-los la confiança amb el Festival i van ressaltar la importància del seu paper per poder mantenir el prestigi i el nivell de qualitat d'aquest esdeveniment cultural.

Els patrocinadors i col·laboradors del 36è Festival Internacional de Música Pau Casals són: Amics de l'Orgue, Associació Musical Pau Casals, Fundació Pau Casals, Optimus Ferreteria Jaume, GM Auditors, Fundació privada Mútua Catalana, Schütz, Aigües de Tomoví, Policlínica Comarcal del Vendrell, Obra Social 'la Caixa', Gas Natural Fenosa, Òptica Salas, Jané Ventura, Autocars del Penedès, Catalunya Música, Televisió de Catalunya, TR3SC, El Vendrell Comunicació i Onda Cero. L'Auditori Pau Casals també compta amb el suport de les administracions públiques: Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Penedès i Ajuntament del Vendrell.

I avui, al migdia, s'ha fet la presentació del Festival a Barcelona, a la Sala Espai Penedès (Tastavins Penedès) per apropar-lo als mitjans de comunicació de la capital catalana.

L'Auditori Pau Casals té un aforament de 400 butaques i al Festival del 2015 va tenir 3.900 persones de públic. El pressupost per al 2016 és d'uns 140.000. L'aportació dels patrocinadors suposa un terç del total i la resta es cobreix amb les aportacions de les administracions públiques i la venda d'entrades.

El 36è FIMPC serà el final d'una etapa

La regidora de Cultura, Eva M. Serramià, ha avançat que aquest any serà l'últim en què el Festival es farà en el mateix format que ha tingut fins ara. S'està treballant conjuntament amb la Fundació Pau Casals per evolucionar cap un Festival més concentrat en el temps, amb la presència de grans figures internacionals i que anirà acompanyat amb altres esdeveniments relacionats amb el Mestre: "volem situar-nos en una ubicació més destacada dins de la geografia internacional de Pau Casals".

Sobre aquesta qüestió, l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha posat de relleu que "estem vivint uns moments amb elements de canvi a la societat i el Festival també està en aquest procés per adaptar-se a les noves realitats". Tot i això, Carnicer ha volgut deixar clar que "no hem de perdre mai el sentit de l'origen del Festival, que gira al voltant de la figura de Pau Casals i dels valors que representa". Sobre aquest aspecte, cal recordar que el Mestre va ser un gran músic, però també va ser un important referent internacional com a defensor de la pau i el respecte pels drets humans. A tot això, la voluntat és mantenir la música de qualitat, l'excel·lència en la interpretació i el caràcter internacional d'un Festival consolidat i de referència a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada