diumenge, 19 d’abril del 2020

#LaCapitalaCasa. El Museu Àngel Guimerà

MUSEU ÀNGEL GUIMERÀ


Cal Ximet, la casa pairal dels Guimerà va ser comprada pel besavi del dramaturg, Agustí Guimerà Vidal (el Vendrell 1754-1809) al cònsol francès Jean Baptiste Aubert i la seva esposa, Gertrudis de Serrat i Trilles, l’any 1778, per import de 425 lliures barceloneses, un any abans de casar-se amb Josepa Ramon, quan abandona l’ofici de pagès per dedicar-se al negoci més pròsper de fabricant de bótes de vi.

En el document de compra venda hi diu el següent:

Venda perpetua, echa y firmada por D.n Juan Baptista Aubert, cónsul de Francia en la ciudad de Barna populado, tanto en nombre proprio, como y también en el de Apoderado de D.na María Gertrudis Aubert de Cerrat y Trillas, su consorte a favor de Agustín Guimerá, mancebo cubero de la villa del Vendrell, de una casa con su salida, sita en dicha villa, y calle nombrada, la Bassa Miquela por
Precio de 425 [lliures barceloneses]

L’adreça actual de la casa és  el carrer de Santa Anna, tot i que en el moment de la seva compra s’anomenava carrer de la Bassa Miquela.

En aquesta casa hi van néixer Salvador Guimerà i Ramon (el Vendrell 1784-1826) avi del dramaturg i Agustí Guimerà i Ramon (el Vendrell, 1796 – Santa Cruz de Tenerife, 1874), germà de l’avi del poeta, que serà el primer de la nissaga Guimerà que s’instal·larà a Canàries.

Anys més tard, i naixeran Agustí Guimerà i Fonts (el Vendrell, 1812 – Barcelona, 1879), pare del dramaturg, i el germà, Isidre Guimerà i Fonts (el Vendrell, 1821 – Santa Cruz de Tenerife, 1916), ambdós germans marxaran a treballar a Canàries cridats pel seu oncle Agustí Guimerà Ramon que era comerciant majorista, consignatari de vaixells i tindrà càrrecs molt importants a l’administració pública (Ajuntament, Junta d’Agricultura i Junta de Comerç).

El pare de Guimerà viurà a Canàries de 1829 fins a 1853 i es dedicarà al comerç a l’engròs. Allí coneix Margarita Jorge Castellano (Santa Cruz de Tenerife, 1814 – Barcelona, 1883), i de la seva unió en naixeran Àngel (6 de maig de 1845) i Juli (2 de març de 1849)..
Agustí Guimerà i Fonts era l’hereu de Cal Ximet. Quan retorna a Catalunya el 1853 té 40 anys, compra terres i emprèn els negocis familiars. El 1861 és soci de l’activitat mercantil Juan Rumeu y Cª, de Santa Cruz de Tenerife.

El 1854 ho fan la Margarita Jorge i Castellano juntament amb els seus dos fill, l’Àngel i el Juli. L’Àngel Guimerà tenia nou anys quan va arribar al Vendrell. Els pares van formalitzar el matrimoni a la parròquia de Sant Francesc de Paula a Barcelona el 4 d’agost de 1854.

Quan, essent nen, vaig arribar per primera vegada a Catalunya [1854], portat per un d’aquells antics vapors de rodes, el «Rianzares», fa més de cinquanta anys, un dia, que per a mi va ser diada, vaig veure a trenc d’alba davant mos ulls terra catalana: era Montjuïc, que em va semblar que se’n venia cap a mi com si em sortís a rebre. Va ser un dia del mes de maig, com avui, i va quedar gravada en la meva imaginació de criatura, com una cosa inexplicable, aquesta muntanya, que m’imposava, al mateix temps que m’atreia com a mare amorosa.
Del discurs de Guimerà amb motiu de la inauguració de l’estàtua a Manelic a Montjuïc el 1909



Guimerà en el discurs que preparà en motiu de de l’homenatge que la vila del Vendrell li va retre el 30 de maig de 1909 diu:

“Que de tot me’n recordo jo d’aquest Vendrell, fins de la meva arribada, una tarda de la diada de Sant Salvador; quan encara de parlar en català no’n sabia..”




Diari El Baix Penadés, 5 de juny de 1909






















Cap a 1871, Àngel Guimerà s’instal·la definitivament a Barcelona, però continua venint a passar la temporada d’estiu al Vendrell.

Al Vendrell en aquella època, i fins el 1939, el mercat setmanal era el diumenge. Un d’aquest mercats estava situat a la plaça del Centre. Als estius hi portaven grans partides de forcs d’alls que es venien a la plaça, per això en un moment de la seva història se l’anomenava la plaça dels alls. Com que aquesta plaça era insuficient, les piles de forcs s’estenien pels carrers del voltant, fins arribar a la casa d’Àngel Guimerà la qual sempre acostumava a estar buida i tancada ja que la família residia a Barcelona.




Sabies que una de les vegades que Guimerà i la seva mare havien arribat al Vendrell un dissabte al vespre, vigília de mercat es trobaren que el diumenge al matí la seva porta havia quedat emparedada d’alls que arribaven fins gairebé arran dels balcons del primer pis!!

L’edifici de Cal Ximet romangué propietat de la família fins a la mort d’Àngel Guimerà. Les seves hereves, Sara i Adriana Aldavert, el cediren a la vila del Vendrell el 1973 perquè fos la casa museu del dramaturg. El 19 d’abril de 2015 la Casa Museu Àngel Guimerà va obrir de nou les seves portes. Avui és un museu modern que ofereix als visitants un recorregut per la vida i l’obra d’Àngel Guimerà de manera moderna i entenedora.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada