diumenge, 19 d’abril del 2020

#LaCapitalaCasa. La Biblioteca Popular.



Vendrell, dia 18 de 1920, octubre
Avui primer dia de funcionament de la Biblioteca han concorregut en ella es pot dir tot el poble, abundant-hi la mainada; de primer movien gran terrabastall però per fi se’ls ha fet entendre que el silenci era precís. Hem tingut obert de la 1 a les 2 i de les 5 a les 8 del vespre. Al migdia no ve tanta gent però al vespre abunda massa. Venen joves aimants de la lectura i es veu perquè estan força distrets “. (Teresa Hostalrich, primera bibliotecària. Dietari 1)

Així començava la vida avui centenària de la primera institució cultural en majúscules de la Vila del Vendrell, la Biblioteca Popular, actualment Biblioteca Pública Terra Baixa. 

Els Dietaris de les bibliotecàries són  autèntics testimonis històrics, culturals i socials de la vida  de la institució i de la pròpia societat vendrellenca  de bona part del segle vint. Guardats des de sempre a la Biblioteca i consultables també avui digitalment en línia, esdevenen la memòria biològica de les palpitacions de la Biblioteca, moment a moment, al llarg de bona part dels seus cent anys d’història.

En uns moments socials i polítics convulsos, podem imaginar una societat on les persones del carrer,  en el seu dia a dia,   poca cosa podien esperar i desitjar,  més enllà d’una llarga i feixuga jornada laboral i de les obligacions religioses i familiars.

Enmig d’aquest context, la construcció i creació  de la Biblioteca Popular al bell mig de la Rambla, al costat mateix de l’estació de ferrocarril a l’entrada de la vila, no va ser un fet insignificant qualsevol, sinó que esdevingué una porta oberta a un nou futur per al municipi.
Generacions i generacions de vendrellencs, sigui per curiositat als primers moments, sigui perquè aquesta nova institució, oberta a tothom, omplia un camp i uns anhels fins aleshores desconeguts,  anaren forjant-se culturalment, i anaren integrant la Biblioteca com un membre més de la comunitat, cada vegada més imprescindible.

Les Biblioteques Populars sorgiren a Catalunya del gran moviment de normalització cultural i polític representat pel noucentisme i per la Mancomunitat de Catalunya. El Vendrell va ser el sisè municipi de Catalunya a disposar-ne. Fou obra de l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt  en el terreny cedit pel vendrellenc Sr. Odón Nin, que avui dona nom al carrer annex a l’edifici.

La Biblioteca, sense tancar portes ni durant la Guerra Civil, continuà creixent en serveis, en lectors i va experimentant molts canvis, amb els seus alts i baixos,  al llarg de les dècades.
Diferents dones bibliotecàries en regenten el seu funcionament i esdevenen la peça clau i principal del seu dia a dia. La bibliotecària més coneguda i qui més anys estigué  al seu capdavant va ser la senyora Pilar Belmonte, tota una institució, molt coneguda pels  usuaris i vendrellencs coetanis.

Als anys 70,  l’edifici requereix una ampliació i  modernització que es materialitza en una reforma integral  que consistirà en la construcció d’una planta intermèdia aprofitant l’alçada del sostre, i en un canvi de decoració i moblament més actualitzat, que proporcionarà unes instal·lacions renovades i  útils fins al canvi de segle, en què novament l’edifici quedarà ja totalment obsolet davant dels nous usos socials i l’entronització de les noves tecnologies de la informació.

Durant de la seva dilatada història ha estat tutelada per diferents administracions: des de l’esmentada Mancomunitat, passant per la Diputació de Tarragona, fins a la Generalitat de Catalunya. 

El 18 de juny del 2005 s’inaugura la nova seu al carrer Major, moment en què canvia el nom pel de Biblioteca Pública Terra Baixa, en memòria de la cèlebre obra del vendrellenc Àngel Guimerà.  Actualment és de titularitat municipal i  forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Recentment, aquest passat novembre del 2019 ha entrat en funcionament la Sala de Lectura de Coma-ruga com una extensió més del servei de la Biblioteca Pública Terra Baixa  als barris marítims, dins del camí que anem treballant  cap a poder aconseguir disposar de l’adequada xarxa bibliotecària municipal tal com demana l’actual Mapa de Lectura Pública de Catalunya per al municipi del Vendrell.

Sabíeu que...? La Biblioteca Popular fou inaugurada el 17 d’octubre de 1920, és a dir, enguany celebra el seu centenari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada