dilluns, 10 de maig del 2021

La Fundació Apel•les Fenosa rescata l’obra de dues dones artistes: Montserrat Fargas i Nàdia Sokolova



Des del Dia dels Museus i finals de setembre de 2021 la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell ens apropa a l'obra de dues creadores desconegudes: MONTSERRAT FARGAS i NÀDIA SOKOLOVA, totes dues actives a la Barcelona dels anys trenta.
MONTSERRAT FARGAS ( Barcelona, 1908-circa 1975 ) va ser la companyia d’Apel·les Fenosa entre els anys 1930 i 1939, entre la seva tornada de l'exili parisenc i la fugida després de la desfeta de la Guerra Civil. Tots dos vivien en un pis-taller prop de la Plaça Reial. Fenosa la va animar a pintar i va fer una obra propera a la sensibilitat fenosiana. Exposà individualment en aquella època, incorporant-se al cercle d’ amis de l’escultor...Granyer, Domingo, Pruna, Bosch Roger i especialment l’escultor Manolo Hugué. Restà a Barcelona després de la Guerra i va continuar pintant, amb una obra de cromatisme fauvista.

NÀDIA SOKOLOVA ( Biarritz, 1911- Treignac, 2004) va ser amiga de Montserrat Fargas. Nascuda a Biarritz, va arribar a Barcelona als anys 30, desenvolupant una obra poètica i participant de les activitats del grup ADLAN. L’ any 1935 va marxar a Nova York. La seva germana VÀLIA SOKOLOVA vivia amb ella a Barcelona. Cantatriu, va esdevenir pintora surrealista. Exposà individualment a la Joieria Roca de Barcelona, i formà part de l’exposició LOGICOFOBISTA, tot i que el nom que apareix a la propaganda de la mostra és el de la Nàdia. Aquesta exposició representa una aportació a la biografia de la poeta, i a l’aclariment sobre la personalitat de la seva germana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada