dimarts, 14 d’abril del 2015

La Casa Museu Àngel Guimerà obrirà de nou al públic per convertir-se en un centre de referència del dramaturg

Casa-Museu2wLa Casa Museu Àngel Guimerà obrirà de nou les portes al públic el proper diumenge 19 d’abril, cinc anys després del seu tancament. Durant aquest període s’han dut a terme els treballs de restauració i museïtzació de la casa, que reobre amb la voluntat d’esdevenir un centre de referència de la vida i obra del dramaturg i poeta Àngel Guimerà.

El projecte, que es va començar a gestar l’any 2004, ha passat per un procés llarg marcat per la difícil conjuntura econòmica dels últims anys i que ha fet que, finalment, la Casa Museu obri al públic la planta baixa i la primera planta de l’edifici. Encara en queden dues més de tancades, que en el futur, i depenent dels recursos econòmics, podran servir per ampliar les dependències i acollir el Centre d’Estudis i Documentació Guimerà, un dels objectius principals del projecte.

Actualment no hi ha a Catalunya cap institució en què la personalitat del dramaturg Àngel Guimerà sigui explicada en totes les seves facetes i en la seva veritable dimensió. Tampoc hi ha cap espai al qual els estudiosos es puguin dirigir i en el qual es concentri la documentació del personatge. Per aquest motiu, tenint en compte que l'anterior casa museu no reunia les condicions per exercir aquesta funció, i vist l'estat de deteriorament de les parets interiors a causa de la humitat i de l'antiguitat de la casa, l'any 2004 es va encarregar un nou projecte a l'arquitecte Ricard Gili per rehabilitar tota la casa pairal dels Guimerà. 

Acte del dia 19
Finalment, el dia 19 d’abril els vendrellencs i vendrellenques podran veure com ha quedat aquest nou espai cultural de la vila, en diverses sessions de portes obertes. En concret, se n’han programat a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h (tres grups per hora). A la tarda, la Casa Museu serà visitada per les autoritats i personalitats convidades. Per posar el colofó de la jornada, a partir de les 19 h, al Teatre Àngel Guimerà s’oferirà la representació de l’obra Terra Baixa, protagonitzada per Lluís Homar i en què el director Pau Miró ha aconseguit concentrar en un sol actor la universalitat del clàssic català. Durant els dies posteriors a la reobertura també es podrà visitar el museu gratuïtament, sempre amb visites concertades.    

La Casa Museu
La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l'any 1778, pertany a l'Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d'Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

Des de l'any 1989 la gestió del centre va a càrrec de l'Ajuntament del Vendrell. Cal recordar que el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar, l’any 2013, Bé cultural d’interès nacional la Casa Museu Àngel Guimerà, atès el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l’evolució de la història del país.

El projecte museogràfic
Segons ha explicat l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, la remodelada Casa Museu “ha de permetre ressituar la figura d’Àngel Guimerà en el lloc que li correspon. És un homenatge del Vendrell a Guimerà que s’inicia amb aquesta feina, i que tindrà com a colofó el futur Centre d’Estudis Guimerà”.

Després d’un extens i rigorós treball d’investigació i documentació, la Casa Museu aportarà dades fins ara desconegudes de la vida de l’escriptor i ampliarà informació, que es presentarà al públic mitjançant recursos escrits i audiovisuals. A través del recorregut per les vuit sales de l’equipament, els visitants podran aprofundir en la vessant biogràfica de l’autor i la seva formació i infantesa, i podran conèixer la vessant poètica de Guimerà, la seva participació activa en el catalanisme polític de final del segle xix, la seva aportació periodística i, evidentment, la creació teatral. Aquesta última tindrà un pes molt important en l’equipament, ja que ocuparà tota la planta baixa. Aquest espai posarà un èmfasi especial en tres eixos: els seus començaments com a dramaturg i el pes decisiu de Mar i cel; l’aportació al realisme amb obres com Maria Rosa, La filla del mar, En Pólvora i, per últim, es presentarà un monogràfic especial dedicat a Terra Baixa.

La Casa Museu també permetrà aprofundir en altres aspectes com els grans homenatges populars que va rebre el dramaturg, la seva relació amb el món de la música o bé les relacions amb actors i directors coetanis, com María Guerrero o José Echegaray.

El regidor de Cultura, Albert Solé, ha ressaltat la tasca que s’ha fet durant aquests anys de treballs per estrènyer llaços amb institucions i entitats que poden aportar documentació i informació sobre Guimerà. Alguns dels fruits han estat l’acord marc signat amb la Biblioteca Nacional de Catalunya per a la digitalització de tot el fons Guimerà o bé un conveni amb l’Institut del Teatre de cessió del despatx original d’Àngel Guimerà, que es podrà veure a la casa. També s’han mantingut col·laboracions amb l’Ateneu Barcelonès, amb el Teatre Nacional de Catalunya, amb la companyia teatral Dagoll Dagom o amb l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès per a la cessió de documentació.

La rehabilitació de la casa i la seva museïtzació han costat 1’8 milions d’euros, que han aportat els fons FEDER, l’Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Cultura, el Ministeri de Turisme i la Generalirat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada