dimecres, 19 de novembre del 2014

VISOR'14 - ESCENARIS: 10 anys apropant la literatura al Vendrell

VISOR'14 - ESCENARIS se celebrarà el dissabte 22 de novembre. Començarà a les 11.15 h a la Sala Nòrdica del Restaurant Xaloquell, a la platja de Sant Salvador (el Vendrell), i es perllongarà fins a les 20 h a través de cinc taules de debat i participació oberta. L'assistència és gratuïta.

La jornada VISOR’14 - ESCENARIS és la desena edició d'un projecte iniciat l'any 2005 per la promotora Bracket Cultura en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell. Al llarg d'aquests deu anys i de forma ininterrompuda, aquestes trobades s’han reeditat comptant amb la participació de més de setanta autors, editors i periodistes culturals representants de diferents gèneres i estils literaris.

L'objectiu inicial del projecte era senzill i és el que s'ha vingut mantenint al llarg de totes les edicions: es tracta d'apropar als amants de la literatura l'obra i l'experiència dels autors mentre es facilita el coneixement de diferents gèneres i estils literaris, partint de l'experiència dels mateixos creadors, estimulant alhora l'interès per la lectura i l'escriptura. A més, el caràcter divulgatiu de les jornades ha permès donar a conèixer temes tan actuals com la literatura de viatges o la novel·la negra, les sèries de televisió i la seva relació amb la literatura, la literatura infantil i juvenil, els secrets del sector editorial o les complexitats del món de la cultura.

Edició 2014

La primera mirada de la jornada anirà dirigida als escenaris literaris. La ciutat i el paisatge no solament han estat el rerefons escènic de les narracions, sinó que també han estat l’argument en si mateix. Després, ens preguntarem pel significat de la literatura en uns moments en els quals conflueix una economia en recessió amb les incerteses d'un sector obligat a una revisió profunda.

A continuació, transcorreguts vint-i-cinc anys de la mort de l'editor, poeta i narrador Carlos Barral, Calafell li ret homenatge amb el documental que s’estrenarà pròximament, Carlos Barral, tiempos de palabras, en el qual es recullen les anècdotes i les opinions dels qui van viure de prop la seva història. Així doncs, en l’última taula del matí, VISOR’14 es fa ressò d’aquest record amb la presentació del documental a càrrec dels qui van participar en la seva realització.

En la primera taula de la tarda, es tractarà de com l'escriptor rastreja les seves contradiccions mitjançant personatges que l’ajuden a salvar la distància entre la ficció literària i la pròpia experiència. En aquest sentit, són molts els autors que, des de qualsevol de les fórmules amb què s'ha batejat la literatura introspectiva, s'aproximen als orígens o als conflictes primerencs.
Per finalitzar, es reflexionarà sobre el fet de viatjar més enllà dels límits de quatre parets, superar l’espai i el temps amb l'única ajuda de la ment, i construir un món interior poblat de paisatges imaginats. Des d'aquesta premissa, Xavier de Maistre (1763-1852) construeix la seva obra Viaje alrededor de mi habitación, amb la qual, com a rerefons, es farà una lectura escènica dels textos i un debat posterior entorn de l'obra de Maistre i de la idea del viatge imaginat.

Tota la informació de la jornada està detallada al web: www.visor14escenaris.blogspot.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada